niedziela, 8 marca 2015

Karmelowe kawałki z nerkowców i daktyli (wegańskie) :)

Heja! Dzisiaj wrzucam przepis na pyszne 'caramel slices' które w Anglii są bardzo popularne. Orginalne zawierają pełno masła, cukru i mleka. Przepis poniżej nie zawiera mleka, masła i innych niepotrzebnych dodatków. Muszę was ostrzec: ciężko zjeść tylko jeden kawałeczek! :)



Baza:

*3/4 szkl. płatków owsianych
*3/4 szkl. wiórek kokosowych
*1 czubata łyżka kakao lub karobu
*7 daktyli
*1/2 szkl. surowych migdałów
*9 łyżek oleju kokosowego, rozpuszczonego

Nadzienie:

*400g suszonych daktyli, bez pestek
*3/4 gotowanej wody
*2 szkl. miękkich nerkowców (namaczanych w wodzie przez noc)
*1/4 szkl. syropu klonowego
*1/4 szkl. oleju kokosowego, rozpuszczonego
*2 łyżeczki wanilii

Czekoladowa warstwa:
*200g bardzo gorzkiej czekolady 
*1 łyżeczka neutralnego oleju (użyłam rzepakowego)
*1/3 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
*2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
Składniki na bazę zmielić, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach Celsiusza.


Daktyle na nadzienie wrzucamy do granuszka, zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na kuchenkę. Chwilę gotujemy, mieszając, by powstała daktylowa masa.


Nerkowce wrzucić do blendera. Dodać masę daktylową, syrop, olej i wanilę. Dokładnie zmielić na beżową masę.


Masę wyłożyć na wierzch wystudzonej bazy.


Rozpuścić czekoladę w rondelku na parze, dodać olej. Wylać masę na wierzch daktylowej masy. Pokruszyć orzechy włoskie i wiórki kokosowe na wierz (opcjonalnie). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem zanurzonym we wrzątku.


Smacznego życzę! Znikają szybciutko ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz