czwartek, 26 lutego 2015

Spaghetti z pesto awokadowo-pomidorowym i warzywami

So, what's been cooking in my kitchen huh? :)
Ostatnio miałam ochotę na suszone pomidorki i jakiś makaron, a z racji że w lodówce siedziało kilka warzywek do przetworzenia, powstał warzywny stir-fry i pesto/sos z bardzo lubianych przeze mnie warzyw wmieszane w makaron spaghetti. Pycha! :D



Pesto z awokado i suszonych pomidorów (porcja na pół opakowania makaronu):
*pół awokado
*6 suszonych pomidorów
*2 małe ząbki czosnku
*kilka listków bazylii
*pieprz do smaku
*1/4 lub mniej soli himalajskiej (lub innej)

Składniki zblendować na sos, ale nie do końca, tak żeby małe kawałki pomidorów pozostały widoczne. Zmieszać z ugotowanym makaronem.
Skroić wystarczająco warzyw. Użyłam: 2 średnie cebule, 2 marchewki, cukinia, garść mrożynej papryki i 4 szparagi. Wrzucić na patelnię cebulkę i zeszklić. Dodać resztę warzyw, zalać ok. 5 łyżkami wody i poddusić pod pokrywką niecałe 10 minut. Dodać soli do smaku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego i 1/4 łyżeczki przyprawy curry.

Porcja makaronu & warzywka & groszek zielony (mangetout) surowy = szczęśliwa Paula :D nighty-night!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz