środa, 25 lutego 2015

Pasta ze słodkiego ziemniaka z masłem orzechowym

Uwielbiam tą pastę. Jest słodka, orzeszkowa i pikantna. Można jej użyć do wrapów z tortilli, na chlebek albo jako dip do crudités. Słodkie ziemniaki zawierają witaminę B6, C i D, żelazo, magnez, potas i beta-karoten czyli samo zdrowie! Smacznego! :)



Skład:
*3 średnie słodkie ziemniaki
*2-3 łyżki masła z orzechów ziemnych
*odrobina soku z cytryny
*pół papryczki czerwonej chili, pokrojonej
*sól do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Chwilę ostudzić. Wrzucić do robota kuchennego. Dorzucić resztę składników. Zblendować na pastę. Ja dorzuciłam kilka całych orzechów ziemnych żeby dodać trochę chrupkości. Jeśli chodzi o masło orzechowe, można dozować do smaku. Omnomnom :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz